Sigurnost na Internetu

Potrebno je znati da potpuna sigurnost na Internetu ne postoji, ali možete preduzeti niz osnovni radnji i pravila kako bi potencijalnu opasnost sveli na najmanju moguću meru.

S obzirom da većina korisnika na svom kompjuteru ima instaliran neki od Windows operativnih sistema, poseban osvrt ćemo napraviti na zaštitu istih.

Neka opšta pravila za prevenciju i zaštitu Vašeg kompjutera bila bi:

 1. Obavezno instalirajte antivirusni program na svoj kompjuter.
  Prvo i osnovno što treba da uradite jeste da instalirate pouzdan antivirusni program. Ovaj program treba da zaštiti kompjuter od zlonamernih programa (virus, trojanac, spyware itd.) koji se instaliraju bez Vašeg znanja.
  Virusi se lako prenose putem e-mail poruka, kao i razmenom programa sa drugim osobama. Ovi programi mogu obrisati ili izmeniti bitne podatke na kompjuteru, ali i izbrisati kompletan sadržaj hard diska. Kada instalirate antivirusni program potrebno je i da redovno ažurirate njegove baze sa opisima virusa. U suprotnom, kao i da nemate instaliran antivirusni program na kompjuteru.
  Napomena: Svi naši ADSL korisnici (privatna lica) imaju mogućnost da besplatno koriste Kaspersky AV Personal 2009.
   
 2. Posebnu pažnju obratite na e-mail poruke ukoliko ne znate pošiljaoca. Ovo pravilo pogotovo važi ukoliko postoji i prilog (e-mail attachments). Svaki prilog u okviru e-maila  proverite (skenirajte) ažuriranom verzijom antivirusnog programa.
   
 3. Instalirajte dobar firewall program na svoj kompjuter ukoliko ne posedujete hardverski firewall ili makar koristite firewall u okviru operativnog sistema.
  Ovi programi su aktivni dok je kompjuter na Internetu, prate vrstu i protok podataka kroz kompjuter i u slučaju da otkriju neovlašćen pristup kompjuteru, zaustavljaju taj pokušaj i obaveštavaju vas o tome.
   
 4. Koristite Windows Update kako bi bili sigurni da su u okviru operativnog sistema instalirane poslednje sigurnosne "zakrpe" (patch).
   
 5. Komponente Microsoft Networks i File and Printer Sharing (Control Panel - Networks) mogu omogućiti zloupotrebu podataka sa Vašeg kompjutera.
  Ukoliko nemate potrebu za deljenjem fajlova u mreži, obrišite komponente Microsoft Networks i File and Printer Sharing. Korisnici koji žele da omoguće deljenje fajlova u svojoj mreži moraju da budu vrlo oprezni, pogotovo ukoliko se konektuju na Internet.

Rad sa lozinkama / šiframa

Preporučujemo da lozinke/šifre (za logovanje na sistem, za e-mail, itd.) menjate relativno često, na svakih nekoliko nedelja.

Primeri:

Loš primer Dobar primer
pera peRa14*
dunja1 xd-01cf4
miticp goOd_One

Naravno, ove lozinke/šifre više nisu dobri primeri, zato što su publikovane.

 

Preporučujemo da pročitate i tekst o postupcima za uklanjanje zlonamernih programa ili da preuzmete ceo tekst u Data/Images/pdfikonica1.png formatu.