Registracija nacionalnog Internet domena Srbije (.rs)

Registar nacionalnog Internet domena Srbije RNIDS je 26. oktobra 2007. godine na održanoj skupštini, usvojio tekstove dokumenata koji regulišu pravila registracije .RS domena i pravila tranzicije .YU domena, a za usvojene dokumente posetite www.rnids.rs.

Domeni sa internacionalizovanim nazivima (Internationalized Domain Name – IDN) su oni domeni čiji nazivi mogu da sadrže i slova van engleskog alfabeta, a od 10.12.2018. godine .RS domen se priključio svetskoj porodici IDN domena najvišeg nivoa.
Pored latiničnih slova sa dijakritičkim znacima (š, đ, č, ć i ž), podržana su slova iz pisama albanskog, aškalijskog, bošnjačkog, bunjevačkog, hrvatskog, češkog, nemačkog, mađarskog, crnogorskog, poljskog, rumunskog, romskog, slovačkog, slovenačkog i vlaškog jezika. Od 10. decembra 2018. .Rs domen se priključio velikoj svetskoj porodici IDN domena najvišeg nivoa.
Cene za registraciju .RS IDN domena su iste kao i cene za registraciju .RS domena u odgovarajućim domenskim prostorima.

Gama Electronics je ovlašćeni registar za .RS domene i svim svojim korisnicima omogućavamo registraciju novih RS domena.

Proveru da li je domen slobodan za registraciju možete izvršiti preko whois.bits.rs.

Cenovnik registracije RS domena

TLD cena/godišnje cena sa popustom/godišnje *
.rs (svi zainteresovani) 2820,00 din 2160,00 din
.co.rs (poslovni korisnici) 960,00 din 840,00 din
.org.rs (ostali poslovni korisnici) 960,00 din 840,00 din
.edu.rs (obrazovne ustanove) 960,00 din 840,00 din
.in.rs (fizička lica) 600,00 din 480,00 din
prenos registracije domena između registranata 720,00 din -
zaštita privatnosti podataka o kontaktu za domen 600,00 din -
Zaključavanje domena na nivou registra (Registry Lock) 12000,00 din -

Napomena: u sve cene je uračunat PDV. Cene su iste za pravna i fizička lica.

Popust na količinu:

  • za naručenih 10 domen godina popust je 5%

Popust možete ostvariti samo po jednom osnovu, a primenjuje se opcija sa većim popustom.
* Svi korisnici koji plaćaju uslugu Hostinga (web/mail server) na našim serverima, ostvaruju popust na registraciju odgovarajućeg domena.

 

Procedura oko registracije RS domena

Domen možete registrovati i platiti online (kreditnom karticom ili QVoucher-om). Ukoliko želite, plaćanje možete izvršiti i putem predračuna. Po izvršenom plaćanju, željeni domeni će biti registrovani.

Popunite online prijavu na stranici Registracija novog domena, odaberite hosting paket i na lak i brz način registrujte željene domene uz popust do 20%.

Funkcionalna mail adresa registranta nacionalnih internet domena neophodna je ne samo za potvrđivanje podataka o registrovanom nazivu domena, već i za sve buduće kontakte vezane za izmene podataka o domenima.

Naime, mail adresa registranta i administrativnog kontakta predstavlja podatak kojim se registrant, odnosno administrativni kontakt identifikuje i dužan je da ga održava aktivnim i ažurnim tokom čitavog perioda registracije naziva domena. Takođe, nakon registracije domena registrant ima rok od 20 dana za potvrđivanje registracije i podataka o domenu. Ukoliko registrant ne potvrdi registraciju i podatke u navedenom roku, domen prestaje da bude aktivan sve dok se registracija i podaci ne potvrde.

 

Transfer registrovanih RS domena

Ukoliko želite da izvršite transfer registrovanih .RS domena, potrebno je da registrant (vlasnik) domena zatraži autorizacioni EPP kod od postojećeg ovlašćenog registra. S obzirom da se autorizacini kod dostavlja na mail adresu administrativnog kontakta registranta, neophodno je da postojeći podaci o domenu budu ispravni, a mail adresa aktivna.
Nakod dobijanja autorizacionog koda, prosleđujete ga na mail prodaja@beograd.com i dostavljate podatke o registrantu domena navedene u zahtevu.

Transfer domena je besplatan.

 

Najbitnije stavke pravilnika i opštih uslova RNIDS

RS domeni koji će moći da se registruju:

  • RS - namenjen svim zainteresovanim korisnicima
  • CO.RS - namenjen poslovnim korisnicima
  • ORG.RS - namenjen svim ostalim korisnicima koji su pravna lica
  • EDU.RS - namenjen obrazovnim ustanovama i organizacijama
  • IN.RS - namenjen fizičkim licima
  • AC.RS - namenjen akademskoj naučno-istraživačkoj mreži Srbije (delegiran)
  • GOV.RS - namenjen državnim organima Republike Srbije (delegiran)

Pravo na registraciju imaju sva domaća i strana pravna i fizička lica, bez ograničenja u pogledu broja domena.

Zakup domena će se plaćati na godišnjem nivou za period od 1 do 10 godina. Svim korisnicima koji imaju uslugu Hostinga (web hosting ili mail server) na našim serverima, omogućavamo popust od 30% prilikom registracije odgovarajućeg .RS domena.

 

Opšti uslovi registracije .rs i .срб domena

Sve detalje o uslovima i pravilima registracije .rs i .срб domena možete saznati u dokumentu Opšti uslovi o registraciji naziva nacionalnih internet domena.

Dodatne informacije možete dobiti slanjem upita na prodaja@beograd.com ili pozivom na broj telefona: (011) 333 0 333.